Csodás táplálékok: erjesztett ételek
Mi az a bélflóra és mi történik, ha felborul az egyensúly?
Az erjesztett élelmiszerek sok-sok probiotikumot tartalmaznak, amelyek segítenek fenntartani a bélrendszer egészségét. A nyugati étrend olyan összetevőket tartalmaz, amelyek könnyedén felborítják a bélflóra egyensúlyát, ami aztán sokféle bél - és gyomor, vagyis emésztőrendszeri betegséget okozhat.
Naponta sok, úgynevezett rossz baktérium kerül a szervezetünkbe, azonban itt jönnek a képbe a jó baktériumok. Hiszen csökkentik a bél pH-szintjét, vagyis egy élhetetlen környezetet teremtenek a rossz baktériumok számára. Ezen kívül olyan fehérjéket választanak ki, amelyek szintén segítik a rossz baktériumok elpusztítását. A jó baktériumok munkáját meg kell támogatnunk, ezért tápanyagokban gazdag táplálékokat szükséges fogyasztanunk. Ilyen szempontból a leghasznosabb vitaminok a B - és a K-vitaminok.
Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor minden felborul. A bélrendszer egészségén ugyanis sok múlik. Ha nincs egyensúly a jó és a rossz baktériumok között, akkor kialakulhat krónikus betegség, illetve gyulladásos állapotok, ami a bélrendszert is érintheti. A felborult bélflóra számlájára írható az elhízás is.
Miért jó nekünk a probiotikum?
Probiotikumora szükségünk van. Az erjesztett ételek tele vannak probiotikumokkal, azaz jó baktériumokkal. Ezek a jó baktériumok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához.
A probiotikumok hozzájárulnak az egészséges mikrobiomhoz és a cukor utáni sóvárgást is segítenek megszüntetni.
Az immunrendszer mintegy 70 százaléka a bélrendszerben található, már csak ezért is érdemes odafigyelni a bélrendszer egészségére, mivel az egészséges bélrendszer, egészséges immunrendszert eredményez.
A probiotikumok egyes tápanyagok felszívódását és hasznosulását is segítik. Egyes magvak és hüvelyesek fitinsavat tartalmaznak. A fitinsav megköti a cinket és a vasat és csökkenti azok felszívódását. Viszont a probiotikumok segítenek a fitinsav lebontásában, így az ásványi anyagok is hasznosulni tudnak.
Az erjesztett élelmiszerek típusai
Minden országban más zöldséget, vagy más táplálékot erjesztenek, attól függően, hogy éppen mi áll az adott ország rendelkezésére. Európában a káposztát savanyítják, Izlandon pácolt heringet készítenek, míg Koreában a kimchi egy nagyszerű erjesztett étel.
Savanyúságok és savanyú káposzta
A savanyúságok és a savanyú káposzta egy nagyszerű probiotikus étel. Ha csak tehetjük, fogyasszuk rendszeresen, és ha van rá módunk, készítsünk azt mi magunk.
Kimchi
A kimchi Koreában nagyon népszerű. Egy erjesztett köret, amely tartalmaz napa káposztát, mogyoróhagymát, fűszereket, retket.
Tempeh és miso
A tempeh erjesztett szójababból készül, míg a miso egy leves, amely pasztaszerű, erjesztett szójabab, árpa vagy rizs felhasználásával készül.
Kombucha
A kombucha egy erjesztett ital, egy tea. Ez a csípős, ital erjesztett zöld vagy fekete teából készül.
Joghurt és kefir
A tej erjedésének melléktermékei, habár nem mindegyik kefir és joghurt tartalmaz probiotikumokat, erre különösen ügyeljünk vásárláskor.