A chia pudinggal akár még fogyhatunk is
A chia mag táplálkozási előnyei
A chia mag tele van értékes omega – 3 zsírsavval, amely egy remek gyulladáscsökkentő. Amennyiben naponta elfogyasztunk 30-40 gramm chia magot, úgy a gyulladásos markerek akár 40 százalékkal is csökkenhetnek a szervezetünkben.
A krónikus gyulladás betegségek kialakulásához vezethet. Krónikus gyulladást sok minden generálhat a szervezetünkben, de legfőképpen az egészségtelen életmód következménye, azaz az inaktív életmód, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás a kiváltó okai. A chia mag azonban nagyon hatékony a krónikus gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében.
A cukorbetegség is egy krónikus betegség, azonban a chia mag még ennek a betegségnek a megelőzésében is a segítségünkre lehet, hiszen javítja az inzulinérzékenységet és stabilizálja a vércukorszintet. A cukorbetegség elkerülése érdekében kerülni szükséges a feldolgozott élelmiszereket és előnyben kell részesíteni a tiszta étkezést.
A chia mag gazdag forrása a fehérjének, a foszfornak és a kalciumnak. Ez a hármas pozitívan hat a csontok egészségére.
A szívbetegség ma már népbetegségnek számít, hiszen a stroke és a szívinfarktus miatti halálozás az elsők között van nem csak hazánkban, világszerte is. A szívbetegség kialakulásában szerepet játszik a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás és a magas testzsír is. Az egészséges táplálkozásnak és az egészséges ételek fókuszba helyezésének a szívbetegségek megelőzésében is kulcsszerepe van.
A chia mag alfa – linolén savban is rendkívül gazdag és másik előnyös tulajdonsága, hogy elősegíti a fogyást, hiszen tele van fehérjével, mégpedig egészséges fehérjével, amely megtámogatja a súlycsökkenést. Mindemellett sok – sok rostot is tartalmaz, amely könnyen eltelít, és így kevesebb ételt veszünk magunkhoz. A magas rost – tartalom a bél egészségét is fenntartja.
A chia mag antioxidáns – tartalma kiemelkedő. Az antioxidánsok olyan bioaktív anyagok, amelyek eredményesen harcolnak a szabadgyökökkel szemben, így előzve meg a sejtek károsodását és a betegségek kialakulását.
A legkönnyebben elkészíthető desszert: chia puding
Ha szeretjük a desszerteket, de egészséges alternatívákat keresünk, akkor készítsünk chia pudingot, hiszen nagyon hamar elkészül és az egészségünkkel is jót teszünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Málnás chia puding hozzávalói:
· ¼ csésze chia mag
· 1 evőkanál méz (vagy más édesítő)
· 1 csésze kókusztej
· 1 vaníliarúd
· egy marék málna
· kókuszreszelék
Elkészítése:
Öntsd egy tálba a chia magot, a vanília rúd kikapargatott belsejét, a mézet és a kókusztejet. Keverd alaposan össze és tedd a hűtőbe félórára. 30 perc alatt a chia mag a többi összetevővel együtt géles, puding állagot képez. Készíts elő 2 poharat és rétegezd a pudingot a megmosott málnaszemeket. Díszítésként használhatsz néhány málnát és akár kókuszreszeléket is.