Zöldségbe zárt egészség: brokkoli
A brokkoli pozitív hatásai a szervezetünkre
A brokkolival kapcsolatban is rengeteg vizsgálat született. Zöldségek közül az egyik leghasznosabb, már ami a rákmegelőzést illeti. A brokkoli legfőképpen a nők számára lehet nagyon hasznos, ugyanis kiegyensúlyozza a szervezetben a női nemi hormonokat, ezzel pedig megelőzhetővé válhat a méh és a mellrák is. Ellenben azoknak nem javasolják nagy mennyiségben a brokkoli fogyasztását, akik hajlamosak az úgynevezett hormonfüggő daganatokra, mint ahogyan ilyen esetben, csakis óvatosan szabad fogyasztani a fitoösztrogénekben gazdag más növényi táplálékokat is.
A rostoknak helyet kell szorítanunk a táplálkozásunkban, hiszen kiemelt szerepük van az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében, de a koleszterinszint csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.
A brokkoli tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek jelentősen csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Az egyik ilyen vegyület a szulforafán, amely az ízületi gyulladásban szenvedők számára jelenthet megkönnyebbülést, hiszen blokkolja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek felelőssé tehetők az ízületi szövetek pusztulásáért és az ízületi gyulladás kialakulásáért.
A brokkoli tehát rengetegféle antioxidánsban bővelkedik. Többek között megtalálható ebben a zöldségben a C-vitamin, de nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és karotinoidokat is.
A csontok egészségének fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez, K-vitaminra és kalciumra is szükségünk van. A brokkoli ezt a vitamint és ásványi anyagot is nagy mennyiségben tartalmazza. Ezen kívül a brokkoli a magnéziumnak, cinknek és a foszfornak is gazdag forrása.
Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a brokkolit, úgy megelőzhetővé válhat a szív - és az érrendszeri betegségek kialakulása, hiszen nem csak vitaminokat, ásványi anyagokat, hanem rostokat és egészséges zsírsavakat is tartalmaz, amelyek aktívan részt vesznek a vérnyomás szabályozásában. Ezek együttesen is csökkentik a rossz koleszterinszintet és pozitívan hatnak az erek egészségére, működésére. A magas rost – tartalom még a szervezet méregtelenítő folyamatait is megtámogatja.
A brokkoli antioxidánsai, a magas C-vitamin, a réz és a cink tartalma segít fenntartani a bőr egészségét is. Ezek a tápanyagok nem csak ragyogó bőrt eredményeznek, de védelmet jelentenek a bőrfertőzésekkel szemben is. Az antioxidánsok miatt az öregedési folyamatok is lassulnak, amennyiben gyakran kerül brokkoli a tányérunkra.
Ricotta sajtos brokkoli torta
Elsőre nem hangzik bizalomgerjesztőn a brokkoli torta, de annyira ízletesen el lehet készíteni, és aki egyébként is rajong ezért a zöldségért, imádni fogja.
Hozzávalók:
· 1 közepes fej brokkoli kisebb darabokra vágva
· ¾ dl extra szűz olívaolaj
· tengeri só és bors, ízlés szerint
· 4 gerezd fokhagyma
· 1 kisebb chili paprika
· 1 közepes fej reszelt vöröshagyma
· 1 bio citrom lereszelt héja
· 3 tojás
· 40 dkg parmezán sajt
· 20 ricotta sajt
· 150 gramm liszt
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral.
Párold meg a brokkolit, de csak roppanósan puhára. Majd melegíts olíva olajat egy serpenyőben, dinszteld meg a kétféle hagymát, add hozzá a kisebb darabokra vágott chili paprikát, majd tedd a serpenyőbe a brokkolit is. Sózd és borsozd meg a zöldséget és pirítsd azt 2-3 percig.
Aztán verd fel a tojást, keverd hozzá a lisztet, a lereszelt citrom héját és a ricotta sajtot. Helyezz egy sor brokkolit a tepsi aljára, majd jöhet a ricottás keverék, majd ismét a brokkoli következik. Folytasd a sort, míg elfogynak az alapanyagok. Szórd meg a torta tetejét parmezán sajttal, és told be a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnára pirult, akkor van kész az ízletes brokkoli torta.
A kép forrása: Pinterest