Zöldségbe zárt egészség: brokkoli

A brokkolit sokan nem kedvelik kissé fanyar íze miatt. Azonban jól tesszük, ha mégis beiktatjuk az étrendünkbe, mert nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A cikkben a brokkoli pozitív hatásai kerülnek terítékre és egy nagyon egészséges torta, amely brokkoliból készül.
Zöldségbe zárt egészség: brokkoli

A brokkoli pozitív hatásai a szervezetünkre

A brokkolival kapcsolatban is rengeteg vizsgálat született. Zöldségek közül az egyik leghasznosabb, már ami a rákmegelőzést illeti. A brokkoli legfőképpen a nők számára lehet nagyon hasznos, ugyanis kiegyensúlyozza a szervezetben a női nemi hormonokat, ezzel pedig megelőzhetővé válhat a méh és a mellrák is. Ellenben azoknak nem javasolják nagy mennyiségben a brokkoli fogyasztását, akik hajlamosak az úgynevezett hormonfüggő daganatokra, mint ahogyan ilyen esetben, csakis óvatosan szabad fogyasztani a fitoösztrogénekben gazdag más növényi táplálékokat is.

A rostoknak helyet kell szorítanunk a táplálkozásunkban, hiszen kiemelt szerepük van az emésztőrendszeri betegségek megelőzésében, de a koleszterinszint csökkentésében is a segítségünkre lehetnek.

A brokkoli tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek jelentősen csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Az egyik ilyen vegyület a szulforafán, amely az ízületi gyulladásban szenvedők számára jelenthet megkönnyebbülést, hiszen blokkolja azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek felelőssé tehetők az ízületi szövetek pusztulásáért és az ízületi gyulladás kialakulásáért.

A brokkoli tehát rengetegféle antioxidánsban bővelkedik. Többek között megtalálható ebben a zöldségben a C-vitamin, de nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és karotinoidokat is.

A csontok egészségének fenntartásához és a csontritkulás megelőzéséhez, K-vitaminra és kalciumra is szükségünk van. A brokkoli ezt a vitamint és ásványi anyagot is nagy mennyiségben tartalmazza. Ezen kívül a brokkoli a magnéziumnak, cinknek és a foszfornak is gazdag forrása.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a brokkolit, úgy megelőzhetővé válhat a szív - és az érrendszeri betegségek kialakulása, hiszen nem csak vitaminokat, ásványi anyagokat, hanem rostokat és egészséges zsírsavakat is tartalmaz, amelyek aktívan részt vesznek a vérnyomás szabályozásában. Ezek együttesen is csökkentik a rossz koleszterinszintet és pozitívan hatnak az erek egészségére, működésére. A magas rost – tartalom még a szervezet méregtelenítő folyamatait is megtámogatja.

A brokkoli antioxidánsai, a magas C-vitamin, a réz és a cink tartalma segít fenntartani a bőr egészségét is. Ezek a tápanyagok nem csak ragyogó bőrt eredményeznek, de védelmet jelentenek a bőrfertőzésekkel szemben is. Az antioxidánsok miatt az öregedési folyamatok is lassulnak, amennyiben gyakran kerül brokkoli a tányérunkra.

Ricotta sajtos brokkoli torta

Elsőre nem hangzik bizalomgerjesztőn a brokkoli torta, de annyira ízletesen el lehet készíteni, és aki egyébként is rajong ezért a zöldségért, imádni fogja.

Hozzávalók:

· 1 közepes fej brokkoli kisebb darabokra vágva

· ¾ dl extra szűz olívaolaj

· tengeri só és bors, ízlés szerint

· 4 gerezd fokhagyma

· 1 kisebb chili paprika

· 1 közepes fej reszelt vöröshagyma

· 1 bio citrom lereszelt héja

· 3 tojás

· 40 dkg parmezán sajt

· 20 ricotta sajt

· 150 gramm liszt

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy tortaformát sütőpapírral.

Párold meg a brokkolit, de csak roppanósan puhára. Majd melegíts olíva olajat egy serpenyőben, dinszteld meg a kétféle hagymát, add hozzá a kisebb darabokra vágott chili paprikát, majd tedd a serpenyőbe a brokkolit is. Sózd és borsozd meg a zöldséget és pirítsd azt 2-3 percig.

Aztán verd fel a tojást, keverd hozzá a lisztet, a lereszelt citrom héját és a ricotta sajtot. Helyezz egy sor brokkolit a tepsi aljára, majd jöhet a ricottás keverék, majd ismét a brokkoli következik. Folytasd a sort, míg elfogynak az alapanyagok. Szórd meg a torta tetejét parmezán sajttal, és told be a sütőbe. Amikor a sajt aranybarnára pirult, akkor van kész az ízletes brokkoli torta.

A kép forrása: Pinterest

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kell kést élezni

Hogyan kell kést élezni

Minden konyha nélkülözhetetlen eszköze a kés, amelynek élessége elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez.

Kiss Mona - A mindennapok „mentes” ételei – egészséges étkezés a hétköznapokban

Kiss Mona - A mindennapok „mentes” ételei – egészséges étkezés a hétköznapokban

Kiss Mona, a neves gasztroblogger, legújabb könyvében, a „Mentes” sorozat negyedik kötetében újra elkalauzol minket az allergénmentes táplálkozás kihívásainak világába.

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Ha vendégeket hívunk, készítsünk meleg színű tortát, mint amilyen a vörös bársonytorta

Az emberek a meleg színeket preferálják és ilyen színű ételeket is választanak elsősorban.