A szivárványszínű ételek nem csak szépek, egészségesek is
A vörös színű zöldségek és gyümölcsök
A vörös színű táplálékok gazdag forrásai a likopinnak, amely antioxidáns hatással rendelkezik. A likopin rákellenes hatásai is kiemelkedőek. Likopinban gazdag például a görögdinnye és a paradicsom. Mindkettő segíthet a prosztatarák megelőzésében.
A piros színű táplálékokban található likopinnak és béta – karotinnak kiemelkedő a daganatellenes hatása. Ilyen piros zöldség és gyümölcs a piros paprika, a paradicsom, a málna, a görögdinnye, az áfonya, a cseresznye, a szőlő és a gránátalma.
A narancs és a citromsárga zöldségek és gyümölcsök
A narancs és a citromsárga zöldségek és gyümölcsök a C-vitamin és karotinoidok gazdag forrásai. Ezek közül, a béta – karotint szükséges kiemelnünk, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Ez egy olyan antioxidáns vitamin, amely a bőr és a szem egészségét biztosítja.
A citrusfélék zöme vagy citromsárga, vagy narancssárga. Ezek a táplálékok gazdag forrásai a heszperidinnek, amely a véráramlást is fokozza. Télen gyakran fázik a kezünk és a lábunk. Ha elfogyasztunk egy-egy narancsot vagy mandarint, nem tapasztaljuk ezt a kellemetlen érzést. Kutatások azt is igazolják, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti a stroke kialakulásának a kockázatát.
Néhány narancs és citromsárga zöldség és gyümölcs: sárgarépa, narancs, mandarin, citrom, mangó, kukorica, tök, sárgadinnye, őszibarack, sárgabarack.
A zöld színű zöldségek és gyümölcsök
A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legegészségesebb táplálékok táborát gyarapítják, hiszen gazdag forrásai az izoflavonoknak, a luteinnek és a K-vitaminnak, amely tápanyagok többek között a csontok egészségét biztosítják.
A zöld táplálékok sok folsavat is tartalmaznak. Állapotos nőknek különösen hasznos ezeknek a táplálékoknak a fogyasztása, hiszen ezzel a tápanyaggal megelőzhető a magzati fejlődési rendellenesség kialakulása.
A zöld leveles zöldségek fogyasztásának első helyen kellene szerepelni minden ember életében, hiszen nagyon sok antioxidánst és C-vitamint tartalmaznak, amelyek az immunrendszer megfelelő működését biztosítják. Zöld táplálékok: brokkoli, spenót, sóska, kelbimbó, káposzta, saláta, zöldbab, avokádó, kivi, zöld alma, zöldborsó, zöldbab.
A lila és a kék színű zöldségek és gyümölcsök
A kék és lila táplálékok – zöldségek és gyümölcsök – antociánban és resveratrolban gazdagok, amelyek lassítják az emberi szervezetben az öregedési folyamatokat. A lila és kék bogyós gyümölcsök antioxidánsai például nagyszerűen semlegesítik a szabadgyökök okozta oxidatív károsodások mértékét is. Milyen kék és lila zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk rendszeresen? Lila káposztát, szőlőt, áfonyát, szedret, szilvát, padlizsánt.
A fehér és barna színű zöldségek és gyümölcsök
Ide tartozik például mindkét hagyma, azaz a vörös és a fokhagyma is, amelyek gazdag forrásai az allicin nevű vegyületnek, amely szintén kiemelkedő rákellenes hatással rendelkezik. A gomba például sok D-vitamint is tartalmaz, amely az immunműködést segíti elő. Emellett sok tanulmány számolt be a rákellenes hatásáról. Különösen a mellrák megelőzésében lehet a segítségünkre.
Szivárvány saláta hozzávalói:
· 1 nagyobb uborka
· 1 nagyobb répa
· 1 nagyobb mangó
· 1 csésze fekete áfonya
· 1 közepes cékla
· 1 csésze málna
· pirított tökmag és mandula
Elkészítése:
Mosd, hámozd és szeleteld fel a zöldségeket és a gyümölcsöket. Majd rakd azokat szépen sorban egymás mellé egy tányérra. Piríts mandulát és tökmagot és szórj belőlük erre a fenséges salátára.
Képek forrása: Pinterest