Kiss Mona - Az ünnepek „mentes” ételei
Ennek megfelelően valamennyi, a szerző által elkészített étel glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró- és élesztőmentes, vegán, továbbá kész lisztkeveréktől mentes. Az előző „A mentes sütiskönyv” folytatásához hasonlóan, szeretne segítséget nyújtani mindenkinek, aki az allergénmentes táplálkozás útvesztőjében kíván eligazodni.
A glutén- és tejmentes diéta, valamint a „mentes” életmód javíthatja egészségünket, csökkentheti a gyulladásokat, elkerülhetők az ételérzékenységek, és segíthet a krónikus betegségek leküzdésében is.
A cukormentes étkezés nem csak a fogyásról szól, mint ahogy azt sokan gondolnák. A cukor elhagyása számos előnnyel jár testnek és léleknek egyaránt. A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható elhízással, szívbetegségekkel, 2-es típusú cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, májbetegséggel és magas vérnyomással, hogy csak néhányat említsünk. Ráadásul, mivel a cukor serkenti az éhséghormonokat, így sokakat több evésre késztethet, és a függőség ördögi körét idézheti elő. Rohanó világunkban sohasem volt olyan fontos a mentes táplálkozás és életmód, mint most.
Mennyire egészséges a mindenmentes életmód?
Amennyiben hasonlóan a könyv szerzőjéhez magunk is érintettek vagyunk a témában akkor nem kérdés, hogy belevágjunk a felkínált életmód adta lehetőségekbe. A mindenmentes receptek – ahogyan Mona könyvében is – jellemzően egyszerre laktózmentes, gluténmentes, (hozzáadott) cukormentes, szójamentes és tojásmentes alapanyagokat foglalnak magukban. Ide társulhat még az állati eredetű összetevőktől, alapanyagoktól szintén mentes (vegán) ételek sora, de a tartósítószer-mentesség ugyanúgy meghatározó lehet.
Emiatt azoknak kedvező ez a stílusirányzat, akik valóban (az orvos által igazolt táplálékallergia/-intoleranciában szenvednek), vagyis egyszerre akár több allergént is el kell kerülniük a napi étrendjükben, beleértve az utazást, nyaralást is.
Az ünnepek mentes ételei kiadványban hat fejezetben közel hatvan receptet vetett papírra Mona, főételeket, leveseket, főzelékeket, vendégváró falatokat, édes és sós süteményeket. Ahogy előző könyvénél tapasztalhatták az olvasók, a szerző tápanyag táblázattal is segíti a sütni-főzni vágyókat. Mona reméli, hogy receptjei hozzájárulnak a húsvét, a karácsony és további ünnepek hangulatának megteremtéséhez, egy szilveszteri parti zavartalan vidámságához, vagy a családi születésnapok és például az anyák napja idilli hangulatához mindenütt, ahol ételallergiával küzdenek.